© halfejkikeszites.hu 2011-2015
Főoldal Tárolás, szállítás Árak Események Referenciák Kapcsolat Partnerek Rendelés

Tárolás, szállítás

Néhány egyszerű, de annál fontosabb alapszabály a fej levágásánál, (bárki készítse is ki a halfejet).

A hal fejének levágása

A hal fejét, még a pucolás és a kibelezés előtt kell levágni. (A fejről ne hiányozzanak a pikkelyek, ne legyen sérült a bőre, és ne legyen felvágva a torka!!!) Az állat fejét egy egyenes vonalú vágással távolítsuk el a testről. A vágás iránya merőleges legyen a gerincoszlopra, mindkét irányból nézve. (ld. a rajzot.) Hibás vágásnak számít: 1., ha a vágás ferde, 2., ha a tarkó részén kivágják a húst, 3., ha a toroklebenyt, és,- vagy a melluszonyokat levágják, 4., ha a nyelvet és a kopoltyúíveket kivágják, 5., ha a szemeket kiszedik. (Azt majd a preparátor szakszerűen kiemeli)
A magyarországi halfajták, (kivéve az Ingolát, de az úgyis védett) fejét a kopoltyúfedő mögött 1 ujjnyival lehet levágni, így a melluszonyok is a halfejen maradnak. (Süllőnél, lehet egy kicsit hátrébb vágni, ekkor az elülső hasi uszonyok, és a hátúszó első 2-3 tüskéje is megmarad a preparátumon.) Lehet csak farokból is trófeát készítettni. (a jobboldali képen egy tonhal farka látható)

Néhány hasznos tipp a szállításhoz

Szállítás, a kifogás helyétől, hazáig. Általában néhány óra, maximum 1 nap. Ez idő alatt is hidegen, és vizesen kell tartani a halakat, vagy a levágott fejeket. Tároló edénynek bármi megfelel. (Húsos láda, fedeles vödör, esetleg vastag falú nylon zsák.) Ügyeljünk arra, hogy az uszonyok, és a bajusz szálak ne sérüljenek.
halfejkikeszites.hu

Halfej és farok együttes

preparátuma

Szép preparátumot kaphatnak, ha a halfej alá, a farok úszót is kikészíttetik. (Kivéve hosszúra vágott süllő.) Ehhez a hal farkát, a tövétől számított 5-8 cm-rel feljebb kell levágni.

Néhány praktikus tipp az ideiglenes tároláshoz

Ideiglenes tárolás, a kifogástól, a hazaérkezésig. Ez az idő, általában néhány óra, maximum 1 nap szokott lenni, ilyenkor elegendő a halat hideg vízben tárolni, függetlenül attól, hogy a hal élő, vagy már elpusztult. (A hideg a romlást, a víz a kiszáradást akadályozza meg) Több napos vízitúrán, próbáljuk meg a halakat minél tovább élve tartani. Elpusztulásuk után, gondoskodnunk kell arról, - a lehetőségek szerint – hogy minél jobban lehűtsük a halakat. (Hideg víz jégkockákkal, vagy jég akkuval, esetleg mobil hűtőtáska) Hosszú- vagy külföldi túrára készülő horgászoknak szívesen adok hasznos, személyre szabott tippeket, a halfejek biztonságos tárolására, szállítására vonatkozóan. Bizalommal hívja a 06/30-433-1206-os számot, vagy írjon levelet. Minden kérdésben állok rendelkezésére!

Fontos, bár nem mindenki által ismert tippek rövid - és hosszútávú tároláshoz

Rövid távú tárolás: A halfejet a lehetőségekhez képest, a leggyorsabban juttassák el szakműhelybe. Ha ez nem lehetséges, 1-2 napig hűtőszekrényben is tárolhatják a fejeket, de erről a preparátort tájékoztassák Hosszú távú tárolás: Amennyiben 2 napnál hosszabb ideig kénytelenek a fejeket tárolni, akkor azokat le kell fagyasztani. A fagyott uszonyok, és bajusz szálak nagyon törékenyek. A fagyasztást követő tárolás, és szállítás közben, a legkisebb erő hatására is elpattannak. A sérülések, és a kiszáradás elkerülése érdekében, a következő – jól bevált – módszert ajánlom.

A halfej szállítása nagy távolságra, biztonságosan.

A szakszerűen – jégburokban – letárolt fejeket célszerű személyesen elvinni a preparátorhoz. Ebben az esetben, arra a néhány órára, amíg az út tart, nem kell semmi különlegeset csinálni a fejekkel. (Ha esetleg menetközben kiolvadnának az sem baj.) Ha személyesen nem tudják elvinni a fejeket, akkor postai úton is elküldhetik azokat, de ekkor már hőszigetelő csomagolást kell biztosítani a küldeménynek. A legjobban bevált, és legolcsóbb megoldás a következő: A lefagyasztott fejeket burkolják be legalább egy réteg alufóliába. Ezt vegyék körbe Hungarocell táblákkal. (Nem muszáj drága hőszigetelőt venni, a műszaki cikkek kidobott csomagoló anyaga is tökéletesen megfelel.) A Hungarocell lemezeket rögzítsék egymáshoz szorosan szigetelő szalaggal, vagy doboz ragasztó szalaggal. Az egészet tegyék bele egy újabb réteg nylonba, mert a nagymértékű páralecsapódás eláztathatja a csomagot. Ennek a zsáknak a száját is kössék el szorosan, ha esetleg az első réteg elszakadna, akkor is van még valami, ami az olvadó jeget visszatartsa. Ezt a többrétegű csomagot tegyék papírdobozba, és az üresen maradt helyet szorosan töltsék ki újságpapír galacsinokkal. Az így összeállított csomagot „Expressz” „Romlandó!” jelzéssel feladhatják a postán. Ha mindenben a fentiek szerint jártak el, biztosak lehetnek abban, hogy a küldemény 2 nap múlva épségben fog megérkezni a címzetthez.
A levágott fejeket egyesével tegyék nylon zacskóba, és öntsenek rá annyi vizet, hogy az ellepje a fejet, és így fagyasszák le őket. A jégkockába zárt fejek, nem fognak kiszáradni, akár több éves tárolás alatt sem. A másik nagy előny, hogy a jégtömb megvédi az uszonyokat, és a kiálló testrészeket. Az ilyen módon eltárolt fejek nem fognak sérülni, amikor a fagyasztóládát átpakolják, illetve jól lehet ezeket a fejeket szállítani, akár postai úton is. (Tipp: miután feltöltötték a zacskót vízzel, alaposan tekerjék el a száját, és függőleges helyzetben állítsák (függesszék) a fagyasztóba. Miután megfagyott, már tetszőleges helyzetben is raktározhatják, átrendezhetik, szállíthatják.) A fent leírt módszer, a puha uszonyú halakra érvényes. (Pl. keszeg, kárász, ponty, stb. ld. jobb kép.) Olyan halfajtáknál, ahol a kemény uszony kiszúrhatja a zacskót, (pl. harcsa, amúr, stb.) érdemes a kemény, szúrós, éles részeket először puha papírral, vagy ronggyal körbetekerni, és csak ezután feltölteni vízzel. (Lásd bal kép.) Ezt a műveletet akkor se hagyják ki, ha meg tudják oldani, hogy a fagyasztásig ne szakadjon ki a zacskó, mert amikor majd kezd felolvadni a jégburok, akkor fogja kiszúrni az uszony a zacskót, és elúsztat mindent a nyálkás víz. A jégburok vastagsága minimum 1-2 cm legyen. Kis méretű halfejeknél nem árt, ha sokkal vastagabb, mert a nagyobb tömegű jég lassabban olvad, tovább tartja a fejet hidegen. Ez főleg a meleg nyári napokon történő postázásnál lehet hasznos, és fontos. Praktikus tipp: kis méretű trófeáknál megkönnyíti a fagyasztás munkafázisát, ha egy műanyag dobozt használunk formának. Nem kell márkás drága doboz, a 100 Ft-os boltokban 1-200 Ft-ért lehet kapni fedeles ételdobozt. Ezek nem zárnak tökéletesen, de a fagyasztásnál jók sablonnak, és el is lehet bennük küldeni a fejeket.
Tárolás, szállítás